KERJASAMA SYARIKAT KOREA SELATAN BERSAMA TECHNOLOGY PARK MALAYSIA DALAM PENJANAAN KUASA TENAGA BOLEH DIPERBAHARUI

KERJASAMA SYARIKAT KOREA SELATAN BERSAMA TECHNOLOGY PARK MALAYSIA DALAM PENJANAAN KUASA TENAGA BOLEH DIPERBAHARUI 150 150 abenz

KUALA LUMPUR, 30 JAN. – Teknology Park Malaysia Corporation Sdn Bhd (TPM) dan Green Planet Energy Co Ltd. (GPE) Korea Selatan hari ini menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bagi kerjasama dalam projek tenaga boleh diperbaharui ladang solar berskala besar dan projek Biomass.

Memorandum yang dimeterai antara dua pihak ini menjangkakan TPM akan menjadi wakil / sumber pengedar eksklusif produk solar-powered GPE (dengan sokongan teknikal) di Malaysia bagi 10 tahun ke depan.

GPE ditubuhkan pada tahun 2014 dengan perniagaan utamanya adalah penjanaan kuasa tenaga boleh diperbaharui.

Memorandum itu termeterai antara Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif TPM, Dato ’Ir. Mohd. Azman Shahidin dan Ketua Pegawai Eksekutif GPE, Encik Dong Jin Sin.

Menurut Dato ’Ir. Azman, kolaborasi ini mungkin dapat melihat  ‘penubuhan syarikat  tujuan khas’ – special purpose vehicle (SPV) sebagai entiti pembeli tenaga boleh diperbaharui (PPE), yang penggunaannya kurang daripada 100MW / tahun.

Beliau berkata, GPE pada awalnya ingin menyediakan pelaburan dan teknologi untuk operasi PPE, manakala TPM Engineering Sdn. Bhd. (TPME) akan menyumbang dalam pembuatan fabrikasi panel dan integrasi sistem yang bersesuaian.

“Kami berharap kerjasama ini akan menjadi usaha yang memberangsangkan seiring dengan trend peningkatan permintaan tenaga boleh diperbaharui selain membuka peluang perniagaan. Kami percaya sinergi antara TPM dan GPE akan memberikan hala tuju yang tepat kepada syarikat-syarikat Malaysia untuk terus meningkatkan pembangunan dan pertumbuhan sektor tenaga boleh diperbaharui.

“Dengan kepakaran dan kemudahan yang canggih daripada  TPME, kami yakin bahawa keupayaan dan kemampuan kami untuk mengeluarkan produk berasaskan solar GPE akan menjadi satu lagi kejayaan bernilai tambah kepada kepakaran kejuruteraan kami,” tambah Azman.

Technology Park Malaysia Sdn Bhd, sebuah agensi MOSTI, mempunyai infrastruktur bersepadu, kemudahan dan perkhidmatan sokongan untuk membantu usahawan yang berminat untuk mengkomersialkan idea mereka dalam kelompok industri utama, iaitu, ICT, Kejuruteraan Lanjutan, Bioteknologi, Teknologi Hijau, Nanoteknologi dan Kehidupan Sains.

TPM Engineering Sdn Bhd menawarkan pelbagai kemudahan dan perkhidmatan kejuruteraan dari rekabentuk dan prototaip kepada pengeluaran siap melalui pembuatan kontrak dengan sistem pengilangan fleksibel yang canggih.

Kepakaran Reka bentuk kejuruteraan berketepatan tinggi dan penawaran perkhidmatan ini membolehkan industri tempatan, terutama PKS, menghasilkan produk nilai tambah tinggi yang membolehkan para pelanggan bersaing dengan cekap dan berkesan di pasaran global.

 — Tamat —