PAHANG MENDALAMI PENDIDIKAN SAINS DI MINGGU SAINS NEGARA 2018

PAHANG MENDALAMI PENDIDIKAN SAINS DI MINGGU SAINS NEGARA 2018 150 150 abenz

TEMERLOH, 6 APR. – Penganjur ekspo Minggu Sains Negara 2018 (MSN 2018) menawarkan peluang untuk mempelajari kepentingan dan faedah pendidikan sains kepada rakyat Pahang, termasuk beribu-ribu pelajar sekolah, universiti dan belia dari Temerloh dan beberapa daerah lain di negeri tersebut.

Penganjuran MSN 2018 di Pahang dipelopori oleh Technology Park Malaysia Corporation Sdn Bhd (TPM) dengan kerjasama Kerajaan Negeri Pahang.

Dengan tema “Negaraku Berinovasi”, acara dua hari tersebut diadakan di Dewan Tun Razak, Temerloh bermula hari ini.

MSN 2018 adalah program seluruh negara yang dianjurkan oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) di mana acara utama diadakan di Pusat Sains Negara dari 1-7 April 2018.

Menteri Besar Pahang YAB Dato ‘Sri DiRaja Haji Adnan Bin Haji Yaakob hadir untuk merasmikan majlis pagi ini.

Turut hadir pada majlis pelancaran tersebut ialah Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Kebudayaan Negeri Pahang, Dato’ Haji Mohd. Sharkar Bin Haji Shamsudin, Pegawai Daerah Temerloh, YH. Dato’ Mohd Fadzli Bin Mohd Kenali serta Timbalan Ketua Setiausaha MOSTI Bahagian STI, YBrs. Prof. Madya Dr. Ramzah Dambul dan Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif TPM, YBrs. Dato Ir. Mohd Azman Haji Shahidin.

Di antara tarikan utama acara ini adalah penampilan istimewa oleh Angkasawan Malaysia, sesi Meet and Greet Upin Ipin, aktiviti Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik ( STEM), cabutan bertuah, mesin simulasi F1, dron dan robotik. Selebriti Malaysia, Shuib Sepahtu juga akan bertemu peminatnya pada hari Jumaat.

Dato Ir. Mohd Azman berkata beliau yakin penganjuran MSN 2018 oleh TPM di Pahang akan menawarkan peluang kepada pengunjung untuk mendapatkan gambaran yang lebih baik mengenai usaha yang dilakukan oleh Kerajaan.

“Dengan pembangunan global yang pesat dalam teknologi dan inovasi, adalah penting bagi penduduk di luar bandar di Pahang untuk turut terdedah kepada perkembangan terkini dan kemajuan teknologi ke arah meningkatkan kesejahteraan sosio-ekonomi mereka.

“Kami yakin dalam menyediakan peluang yang sama bagi setiap rakyat Malaysia untuk merebut peluang dalam usaha menyumbang kepada pertumbuhan sosio-ekonomi dan transformasi negara. Ia juga untuk memberi sokongan kepada usahawan ke arah meningkatkan pembangunan dan pertumbuhan mampan perniagaan mereka, “katanya.

Anak-anak syarikat termasuk Jabatan Landskap TPM masing-masing menjalankan program berkaitan STEM untuk kanak-kanak sekolah. Inkubasi TPM, iaitu REQA, Creative Minds dan Average Drones adalah antara pempamer yang terlibat.

Memenuhi reputasi sebagai taman teknologi terkemuka dan pemacu teknologi dan inovasi di Malaysia, TPM juga akan berkongsi maklumat mengenai kemudahan, perkhidmatan dan kepakaran yang ada untuk memperkasakan pembangunan dan pertumbuhan teknologi dan keusahawanan, serta sebagai merebut peluang dalam sektor bioteknologi.

Technology Park Malaysia Sdn Bhd, sebuah agensi MOSTI, mempunyai infrastruktur bersepadu, kemudahan dan perkhidmatan sokongan untuk membantu usahawan yang berminat mengkomersialkan idea mereka dalam empat kelompok industri, iaitu ICT, Kejuruteraan, Bioteknologi dan Teknologi Hijau.

Tamat —